“Bilişim Teknolojileri, Kapital ve Emeğin Dönüşümü” Etkinliği Gerçekleştirildi

EMO Ankara Şubesi tarafından düzenlenen, Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Özgür Yıldırım’ın yönettiği “Bilişim Teknolojileri, Kapital ve Emeğin Dönüşümü”  konulu söyleşide konuşan ABD‘li aktivist Steve Zeltzer, “Emek hareketinin küresel çapta örgütlenmesi ve dayanışma zemininin oluşturulması için yeni teknolojilerin kullanılması büyük önem taşıyor” dedi.

EMO Genel Merkezi‘nde gerçekleşen ve teknolojik dönüşümler ışığında emek örgütlenmesinin önündeki engeller ve imkânların tartışıldığı söyleşide ABD‘li emek aktivisti ve Uluslararası İşletme Mühendisleri Sendikası (IUOE) üyesi Steve Zeltzer de bir konuşma yaptı. Günümüzde emek örgütlenmesinin önünde geçici çalışma, taşeronluk ve sendikasızlaştırma gibi engellerin bulunduğunu kaydeden Zeltzer, bu engellerin aşılmasında internet, akıllı telefonlar ve sosyal medya mecralarının çok büyük imkânlar yarattığının altını çizdi, özellikle Arap ülkelerinde gerçekleşen ayaklanmalar ve ABD‘deki Occupy hareketlerinde Twitter, Youtube gibi mecralar aracılığıyla anaakım medyanın kurduğu blokajın kırılabildiğinin görüldüğünü söyleyen Zeltzer, özellikle Occupy hareketinde sosyal medyanın önemine vurgu yaptı:

“KAPİTALİSTLER OCCUPY‘DAN ÇOK KORKTU”
“Occupy her kesimden insanların katıldığı çok demokratik bir hareketti. Bu hareketten kapitalistler çok korktu. Occupy‘ın gücünün kırılması amacıyla Obama önderliğinde bir seferberlik başlattılar. Bu noktada ABD‘nin ikiyüzlü tutumu net bir şekilde görüldü, Mısır‘da ve başka ülkelerde demokrasinin yokluğundan bahsederken kendi vatandaşlarını demokrasi talep ettiği için tutukladı, hapse attı.”

“MÜCADELELER ORTAKLAŞMALI”
İşçi sınıfının dünyanın birçok bölgesinde hak mücadelesi verdiğini ifade eden Zeltzer, bu mücadelelerin birbirinden haberdar olmasının küresel dayanışma zemininin oluşturulması açısından önemini dile getirdi: “TEKEL işçilerinin mücadelesi yeni teknolojilerin kullanılması bakımından Türkiye için bir milattı. ABD‘de de TEKEL işçilerinin mücadelesi heyecan yaratmıştı. Dünyanın her tarafında verilen bu mücadelelerin tek bir mücadele olduğunu görmemiz gerekiyor. Yeni teknolojiler, bu farklı emek mücadelelerinin birbirinden haberdar olarak deneyimlerini paylaşması ve mücadelenin uluslararasılaşması bakımından büyük önem taşıyor.” Zeltzer, tüm bu avantajlarına karşın bu teknolojilerin kapitalist sınıfın icat ettiği araçlar olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi. İşçi sınıfına demokratik haklarını kapitalistlerin sunmayacağını belirten Zeltzer, şöyle konuştu: “İnşa edeceğimiz emek hareketi için bu teknolojilere ihtiyacımız var. Yüz yüze gelmeyen, ortak bir mekanda çalışmayan işçileri örgütlemenin yolu yeni teknolojilerden geçiyor. Elbette işçi sınıfı kendine özgü araçları da geliştirmek zorunda. Bu da işçi sınıfının uluslararası bir mücadeleyle elde edeceği bir kazanım olacak.”

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası