BMO GBYF Özel Ödülleri Verildi

gbyf

Genç Beyinler Yeni Fikirler Ege Bölgesi üniversiteler arası bitirme projesi yarışması, 28 Mayıs 2016 Cumartesi günü Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde yapıldı. İlki 2012 yılında düzenlenen ve bu yıl beşincisi yapılan yarışmaya üniversiteler, enstitüler ve demokratik kitle örgütleriyle birlikte BMO olarak bu sene düzenleyici olarak katıldık. Altı kategorinin tümünde İzmir İl Temsilciliği üyelerimiz hakem heyetlerinde görev aldılar. Ayrıca “Toplum İçin Mühendislik” ve “Özgür Yazılım” alanlarında ilk kez BMO özel ödülleri verildi.

Toplum İçin Mühendislik BMO Özel Ödülü’ne danışmanlığını Prof. Dr. Emrah Orhun’un yaptığı, İzmir Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Özgür Duyar, Eren Demir, İzel İlkim Borucu, Metin Kiper’in geliştirdiği Engelsiz Restaurantlar Projesi layık görüldü.

Özgür Yazılım BMO Özel Ödülü’nü ise Voizee Projesi ile danışmanlığını Prof. Dr. Murat Askar’ın yaptığı, İbrahim Kavas, Neslişah Adanalı, Ozan Karaduman’dan oluşan proje grubu aldı.

Öğrencilere ödüllerini İzmir Temsilciliği Temsilciler Kurulu Üyesi Barış Özel verdi.

gbyf2

VOIZEE Projesi

Voizee projesi, IP tabanlı bir switching sistemidir. Geleneksel VoIP sistemleri pahalı server bilgisayarlara ihtiyaç duymaktadır. Voizee, Linux tabanlı Raspberry pi 2 üzerine kurulu Linux tabanlı Asterix işletim sistemi koşar. Bu işletim sistemi FreePBX özgür yazılımı ile switching yapar. IP üzerinden ses gönderilmesi ilk başlarda sadece belli kodekler ile yapılırken günümüzde farklı bit hızlarında ve sıkıştırma miktarlarıyla çok hızlı ve düşük boyutlarda gerçekleştirilmektedir.

Engelsiz Restaurantlar Projesi

Bu proje engelli kullanıcıların bulundukları restauranları ve kafeleri oylayıp yorumladığı, ihtiyaçlarına uygun restorantları belirleyebilmesini sağlayan bir mobil uygulamanın analiz, tasarım ve geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu proje ayrıca kullanıcıların bulundukları restaurantın engelli vatandaşların ihtiyaçlarına göre detaylı bir şekilde hazırlanmış olan soru anketini doldurup kullanıcıların anket cevaplarına göre ihtiyaçlarına uygun olanı belirleyebilmesini, Google Map sayesinde yol tarifi almasını da sağlamaktadır. Bu sosyal sorumluluk projesi bu konuda kamuoyu oluşturmayı amaçlamaktadır. Uygulama Java ile yazılmış olup Android cihazlarda kullanılabilir.

423923364_81403 (2)

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası