İzmir Temsilciliği’nde Bilişim Alanı ve Çalışanları Söyleşisi Yapıldı

Bilgisayar Mühendisleri Odası İzmir Temsilciliği’nde 26 Kasım 2016 Cumartesi günü, Bilişim Alanı ve Çalışanları konulu söyleşi yapıldı. BMO üyeleri akademisyen İlker Kalaycı ile özel sektör çalışanı Barış Özel’in konuşmacı olduğu etkinliğe Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinin yoğun katılımı oldu.

20161126_145657

Kalaycı yaptığı sunumda emek ve dijital emek kavramlarını çıkış noktalarını inceleyerek açıklarken, bilişim alanında ulus ötesi şirketlerde en yüksek düzeye ulaşan emek sömürüsünü rakamları ve örnekleriyle açıkladı. Sorunun nedenlerini de inceleyen Kalaycı, dijital emekte yaşatılan bilinçli dönüşümün, her geçen gün emeğin değerinin düşmesi hedefine nasıl planlı bir şekilde yaklaştığını ortaya serdi. Özellikle Foxconn, Apple, Facebook gibi şirketlerde zirveye ulaşan emek sömürüsünün, sosyal medya sitelerinde kullanıcıyı da kapsayacak şekilde %90’lara varan birleşik bir çalışan, kullanan sömürüsüne dönüştüğünü belirtti.

20161126_143057

Özel ise konuşmasında, bilişim çalışanlarının günden güne ağırlaşan sorunlarının başlıcalarından bahsetti. BMO Ücretli Çalışan ve İşsiz Mühendis Komisyonu çalışmaları konusunda bilgi verdi ve başta bilişim alanında yaşanan sendika deneyimlerini ve Türkiye’de sendikada hak aramanın zorluklarını tarihsel örnekleriyle anlattı. Başarısız IBM Tez-Koop-İş sendikalaşma deneyimi sonrası kuruluş aşamasında anlaşmazlıklar nedeniyle fesih olan Bitder’den ve bu kuruluşta tanışan ekibin kurduğu Bilişim ve İletişim Çalışanları Dayanışma Ağı’ndan (BİÇDA) bahsetti. Yapabildikleri ve yapamadıklarıyla BİÇDA’yı anlatırken bilişim alanında hak mücadelelerinin neden cılız kaldığını anlatan Özel, yeni yatay örgütlenme modellerini ne yapmalı sorusuna yanıt olarak sundu.

20161126_142926

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası