Kamuda ve Özel Sektörde Mesleğimiz Söyleşisi İzmir’de Yapıldı

Bilgisayar Mühendisleri Odası İzmir Temsilciliği’nde 24 Aralık Cumartesi günü Kamuda ve Özel Sektörde Mesleğimiz başlığıyla söyleşi yapıldı. Her ikisi de Temsilcilik üyesi konuşmacılar kamuya hizmet veren bir şirkette kamu personeli ile birlikte çalışan, yazılım takım liderliği yapan Hatice Gözde Demirci ile özel bir bankada Unix sistem yöneticiliği ve olağanüstü durum merkezi uzmanlığı yapan Barış Özel’di.

İşe alım süreçleri, iş görüşmesi konularıyla başlayan söyleşi, meslekte ilk aylar ve uyum sağlamak için tavsiyelerle devam etti. Çalışma yaşamını tanıtmayı hedef alan söyleşide tamamı genç üyeden oluşan katılımcılar sıkça sorularını sordular. Demirci, kadın olarak çalışmanın getirdiği zorlukları anlatırken, her iki konuşmacı da meslek yaşamları boyunca edindikleri genel için geçerli olabilecek deneyimlerini paylaştı.

Oda konusundaki gelişmeler ve deneyimler de konuşuldu. Ayrıca Özel, Oda çalışmaları öncesinde başlayan bilişim çalışanlarını kapsayan örgütlenme çalışmalarından da bahsetti.

Son iki tartışma konusu ise 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun getirdiği “Veri sorumlusu” görevine nasıl yaklaşılması gerektiği ve kalıcı yaz saati uygulamasının sektöre getirdiği dezavantajlardı. Bazı Temsilcilik üyelerinin Amerika zaman diliminde çalışan bazı şirketlerden artık çevrimiçi yazılım geliştirme işi alamadıklarından bahsedildi.

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası