SEÇİM GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR… CHP’Yİ ZİYARET ETTİK

Bilgisayar Mühendisleri Odası, 16 Nisan 2017’deki halkoylaması öncesinde SEÇSİS Çalışma Grubunca başlatılan seçim güvenliği çalışmalarını, 24 Haziran 2018’de yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ile 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kapsamında sürdürüyor.

Kamuoyunda “baskın seçim” olarak nitelenen 24 Haziran seçimleri için çıkartılan yasalar ve ilgili düzenlemeler dikkate alındığında seçim süreçlerinde önemli değişiklikler olması bekleniyor. Özellikle sandık seçmen listelerinin oluşması, oyların sayılması ve sisteme girilmesi, parti ve ittifakların aldığı oylara göre seçim sonuçlarının hesaplanması ve barajın belirlenmesi gibi süreçler, Seçim Bilişim Sisteminde (SEÇSİS’te) de pek çok uyarlamanın yapılmasını gerektiriyor.

 Yasal düzenlemelerdeki ve seçim süreçlerindeki yeni uygulamaların yaşama geçirilmesindeki belirsizlikler, kamuoyunda ciddi kaygılara yol açıyor. Öte yandan, açıklanan seçim takvimindeki süreler, ilgili bilişim uygulamalarının, evrensel sistem geliştirme yöntemlerinde tanımlanan iş adımlarının sağlıklı biçimde yerine getirilmesiyle geliştirilmesi için yeterli gözükmüyor.

SEÇSİS Çalışma Grubumuzun üyeleri, seçim uygulamaları ve bilişim sistemi geliştirme süreçlerindeki olası riskleri değerlendirmek, siyasi partilerin ve yurttaş girişimlerinin seçim güvenliği çalışmalarına ilişkin bilgi alışverişinde bulunmak üzere çeşitli görüşmeler yapıyor.

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’le 26 Nisan 2018’de CHP Genel Merkezinde bir araya gelen SEÇSİS Çalışma Grubu ve yönetim kurulu üyelerimiz, partinin 24 Haziran seçimleri için geliştirmekte olduğu bilişim uygulamaları konusunda bilgi aldı. BMO’dan Hülya Küçükaras, Gülin Onat Bayır, Cem Nuri Aldaş ve Funda Başaran’ın katıldıkları görüşmede oy sayımı, sandık tutanakları, birleştirme tutanakları, katsayı ve seçim sonucu hesaplamaları gibi konular ele alındı; YSK’nin geliştireceği yazılımların partilerin etkin katılımıyla sınanması zorunluluğu ve tüm seçim işlemleri ve hesaplamalarda uygulanacak yöntemlerin kamuoyuna açıklanması gerektiği dile getirildi.

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası