Bilişim Tarihimizin Unutulmazları

Büyükçe bir oda boyunda bilgisayarlar, delikli kartlarla programlama, basit hesaplama işlemleri, kişisel bilgisayarların olmadığı ya ya ayrıcalık olduğu günlerde başlayan bir yolculuk… Şimdi bu yolculuk, her evde bulunan bilgisayarlar, şirketlerde ve kamuda kurulan büyük sistemlerle sürüyor. Byte, kilobyte ile hesaplanan boyutlar, gigabyte, terabyte, petabyte düzeylerine geldi; hatta hızla ilerlemeye devam ediyor. Yerli ve yabancı kaynaklara ulaşmanın zor olduğu bir dünyadan, İnternetin de katkılarıyla her türlü kaynağa ulaşmanın kolaylaştığı bir döneme geldik. Daktiloyla yazılan, arşivlerde toplanan kâğıtlardan, evrak yığınları içinde verilerin yitip gittiği zamanlardan milyarlarca verinin işlendiği günlere sürüp giden bilişim tarihi yolculuğu.

1975 yılında ODTÜ Bilgisayar Merkezi’nin yöneticiliğine getirilen, aynı yıl Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanlığına seçilen, bilişim tarihi yolculuğunda Türkiye’de ilkleri başaran bir bilim insanı; Türkiye’nin bilgisayar alanında doktora yapan ilk bilim insanı Necdet Bulut.

Akademi, basılı medya, dijital medya, kamu ve özel sektörde bilişim tarihini konuşacağımız, bilişimin geleceğine ilişkin görüşlerimizi paylaşacağımız etkinliğimizde sizlerle bir arada olmayı diliyoruz. Aramızdan ayrılışının 40. yılında Necdet Bulut Hocamızı anmak ve anımsatmak, bilişim tarihi üzerine konuşmak için 24 Kasım 2018 Cumartesi günü saat 12.00’de Grand Öztanık Otel’de buluşmak umuduyla…

Gün: 24 Kasım 2018 Cumartesi
Saat: 12.00 – 18.00
Yer: Grand Öztanık Otel
Adres: Kocatepe Mahallesi Topçu Caddesi 9-11 Beyoğlu/İSTANBUL

Etkinliğe Facebook veya Eventbrite ile kayıt yapabilirsiniz..

NECDET BULUT KİMDİR ?

1938’de Sivas’ta doğdu. 1960’ta İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Bölümünü bitirdi. 1963-1969 arasında IBM şirketinde sistem mühendisi olarak çalıştı. 1969 Mayısında ODTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Bölümüne programcı olarak girdi; aynı yılın Kasım ayında öğretim görevlisi olarak atandı.

1970 Şubatında ABD’ye Purdue Üniversitesine gitti; 1972’de bilgisayar bilimleri dalında yüksek lisans, 1973’te de doktora derecesi aldı (Türkiye’nin bilgisayar alanında doktora yapan ilk bilim insanıdır). 1974’te ODTÜ’ye döndü ve yardımcı profesörlüğe yükseltildi.

Bulut, 1975’te ODTÜ Bilgisayar Merkezinin yönetmenliğine getirildi. 1975’te Türkiye Bilişim Derneği (TBD) genel başkanlığına seçildi; ayrıca Tüm Öğretim Üyeleri Derneğinde (TÜMÖD’de) genel yazmanlık görevini yürütüyordu. 1977 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi listesinden İzmir ilinde milletvekili adayı oldu.

1978 Temmuzunda (ODTÜ’den izinli olarak) Trabzon’a Karadeniz Teknik Üniversitesine (KTÜ’ye) gitti. KTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü Başkanlığına getirildi; KTÜ Bilgisayar Merkezinin kurulması için yoğun bir çalışma başlattı.

26 Kasım 1978 gecesi Trabzon’da lojmanına giderken uğradığı silahlı saldırı sonucunda ağır yaralandı. Ameliyat için Ankara’ya sevk edildi. 8 Aralık 1978’de Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde yaşamını yitirdi.

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası