Bilgisayar Mühendislerine 1 Mayıs Çağrısı

Tarih M.S. 1886 yılını gösterdiğinde, endüstri devriminin ilk yüzyılının sonlarına doğru; sanayi eşi görülmemiş bir hızla büyürken, işçiler, işyeri güvenliği, sağlık koşulları, örgütlenme ve grev gibi en temel haklarını dahi tanımayan bir siyasi ve hukuki sistem ile karşı karşıyaydılar.

14-15 saatlik çalışma sürelerinin günlük 8 saate indirilmesi talebiyle 1881 yılında başlayan eylemler, 1 Mayıs 1886’da Amerika’da ve Kanada’da yüz binlerce işçinin iş bırakmasıyla doruğa ulaştı. Eylemler kanlı bir şekilde bastırıldı ve bir çok işçi işten çıkarıldı. Yaşananlar tüm dünya işçi örgütlerinde tepki uyandırdı ve 1889 yılında 1 Mayıs “Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kabul edildi.

Bugünden 126 yıl geriye baktığımızda, o zaman insanların hayatlarını feda ettikleri “8 saatlik iş günü” talebinin, bugün hala güncel olduğunu söyleyebiliriz. Bilişim çalışanları ve bilgisayar mühendisleri için, “esnek çalışma saatleri” adı altında normalleştirilen fazla mesailer, artık neredeyse mesleki bir zorunluluk olarak değerlendiriliyor.

Karşılığını talep etmeyi dahi düşünmeden 16 saate kadar uzayan çalışma saatleri, her an işten çıkarılma endişesiyle alt üst olan hayatlar, “boşuna mı okuduk?” dedirten düşük ücretler ve işsizlik sarmalı, 126 yıllık ortak hafızamızdan o gerçeği çağırıyor: bizler, ücretli çalışan mühendisler, modern zamanların “fiyakalı” işçileriyiz.

Adım adım Bilgisayar Mühendisleri Odası’na yürüdüğümüz bu süreçte, bilgisayar mühendisleri olarak, bu gerçeğin bilinciyle, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününde:
Yalnız olmadığımızı görmek ve göstermek için,
Biz de varız demek için,
Daha güzel yarınları hep birlikte kurabileceğimizin inancı ve umuduyla, alanlardayız!

Tüm meslektaşlarımızı ve bilişim çalışanlarını birliğe, mücadeleye ve dayanışmaya, TMMOB kortejinde pankartımızın arkasına davet ediyoruz…

Elektrik Mühendisleri Odası
Bilgisayar Mühendisliği
Meslek Dalı Ana Komisyonu

Ankara
Toplanma Saati: 12.00
Toplanma Yeri: Ankara Tren Garı Önü

İstanbul
Toplanma Saati: 09.00
Toplanma Yeri: Akaretler Yokuşu, Beşiktaş

İzmir
Toplanma Saati:11.30
Toplanma Yeri: Cumhuriyet Meydanı

Bursa
Toplanma Saati: 14.00
Yer: Atatürk Kapalı Spor Salonu Önü

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası