BMO İSİM HAKKI KONUSUNDA ÖNEMLİ DUYURU!

ÜYELERİMİZİN VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE

2 Haziran 2012 tarihinde TMMOB 42. Olağan Genel Kurulu’nda alınan kararla kurulan Bilgisayar Mühendisleri Odası Anayasa’nın 135. maddesinde tanımlanmış kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Sözkonusu kararla tüzelkişiliğini kazanmış, TMMOB tarafından yapılan görevlendirme ile kuruluş ve ilk genel kurul çalışmalarına başlamıştır.

6235 sayılı kanunla, meslek mensuplarını odanın bünyesinde toplamak, mühendisin görev ve yetkilerini belirlemek, meslek mensuplarının müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlâkını korumak için gerekli gördüğü bütün teşebbüs ve faaliyetlerde bulunmak, meslek alanının düzenlenmesi ve mesleki hizmetlerin denetimi gibi yetkiler BMO’ya verilmiştir.
Yukarıda anılan Anayasa ve kanun hükümleri gereği mesleğin temsilinde yetkili ve görevli kurum BMO’dur.  “Bilgisayar Mühendisleri Odası” ünvanını ve adını kullanma hakkı 6235 sayılı TMMOB Kanunu ile Türk Medeni Kanunu hükümleri gereği sadece BMO tüzelkişiliğine aittir. Esasen isim ve unvana dair bu hak, bilgisayar mühendislerinin birlikteliğinin ifadesidir ve her bir meslek mensubu adına oda tüzel kişiliğince temsil edilir ve korunur.

BMO’nun kuruluşuna kadar geçen sürede bazı kişi ve grupların kendi aralarında gerçekleştirdiği birliktelikler var olmuştur. Bu günden sonra da benzer çalışmalar olması doğaldır.

Bu kişi ve grupların bazılarının BMO tüzel kişiliğine ait yetkiler konusunda meslek mensupları ve kamuoyu nezdinde yanıltıcı nitelikte içerik ve isimler kullandıkları görülmüştür. Bu konuda üyelerimiz tarafından iletilen uyarılar ve ilgili mevzuat gereği, münhasıran BMO’ya ait hakları kullanan kişi ve grupların bu uygulamalarından vazgeçmeleri gerektiğini hatırlatmak zorunluluğu doğmuştur.

Bu kişi ve gruplar tarafından faaliyetlerinde, BMO yetkilerini içeren sözlü, yazılı beyanlar ve sanal ortamda BMO ismini de içerecek şekilde herhangi bir isim, unvan, kısaltma, e-posta vb. kullanılmasına en kısa sürede son verilmesi gerekmektedir. Bu konuda BMO tüzel kişiliğinde gerçekleşen meslek mensuplarının ortak çıkarları ve temsil hakkı gereği, yasal süreçlere ihtiyaç duymaksızın ilgililer tarafından gerekli değişiklik ve düzeltmelerin yapılacağına olan inancımızla, konunun takipçisi olacağımızı üyelerimizin ve kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLERİ ODASI

KURUCU YÖNETİM KURULU

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası