“Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı” ile İlgili Kampanya

CnBjdfRWEAAf77Y

Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı yarın TBMM’de görüşülecek! Yasalaşması halinde yabancı mimar ve mühendislerin, hiçbir yetkilerini kanıtlamadan, beyanlarına dayalı istihdam edilebileceği tasarıya karşı tüm mühendis ve mimarları, mesleğimize ve haklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz!

Yabancı mühendis ve mimarların Türkiye’de çalışması önünde ciddi engelleler bulunmuyor. Öyle ki, 2000’li yıllarda yabancıların Türkiye’deki istihdamını geliştirmek için atılan yasal adımlar, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletlerin öngördüğü emeğin uluslararası serbest dolaşımı düzenlemelerinin bile ötesinde bir serbesti getiriyor. Ülkelerin yatırım yapılabilirlik durumunu denetleyen, küresel sermaye ve Dünya Bankası için raporlar hazırlayan Facility for Investment Climate Advisory Services (FIAS) kurumuna göre, Türkiye’de yabancıların ülkeye giriş prosedürlerinde, işçilerle ilgili düzenlemelerde ve yatırımcılar için sorun bulunmuyor. Buna karşın, bugün yeniden açılacak TBMM Genel Kurulunda önümüzdeki günlerde gelmesi beklenen Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısıyla birlikte, yabancı mimar ve mühendislerin diplomaları bile sorgulanamayacak ve beyanları doğrultusunda kabul edilecek mesleki yeterlilikleri yoluyla tüm çalışmaları üstlenebilir hale gelecekler. TMMOB Yasasında da düzenleme yaparak Türkiye’de çalışacak mimarlar ve mühendisler için kurumun yaptığı denetimleri ortadan kaldıracak tasarıya karşı tüm meslektaşlarımızı harekete geçmeye çağırıyoruz.

Üyelerimiz öncelikle aşağıdaki örnek metni Başbakanlığa faks çekerek, tasarının geri çekilmesi taleplerini iletebilirler.

Tasarı ile ilgili daha detaylı bilgiye TMMOB’nin web sitesinden ulaşabilirsiniz.

EK: Başbakanlığa Faks Metni

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası