İzmir Temsilciliği’nde SQL ve Performans Tuning Eğitimi Yapıldı

Bilgisayar Mühendisleri Odası İzmir Temsilciliği’nde 28 Ocak Cumartesi günü Barış Demirci SQL ve Performans Tuning eğitimi verdi. 11 yıl veritabanı sistem yöneticiliği, 6 yıl veritabanı uygulama geliştiriciliği deneyimi olan Demirci, temel prensipleri ve en karmaşık performans sorunlarının çözüm yöntemlerini basit bir dil ve anlaşır örneklerle açıkladı.

Oracle veritabanı üzerine verdiği örneklerde, gizli kartezyenin önüne nasıl geçileceği, “or” operatöründen mümkün olduğu kadar nasıl kaçılacağını anlattı. Aynı nitelikteki iki tabloda veri içeriğine göre veritabının aynı sorguda birinde indeks kullanırken, diğerinde tabloyu taramayı seçmesinin nedeninin tablo istatistiklerinden farklı kayıt oranı ve yoğunluk gibi değerlerden kaynaklandiğını gösterdi.

Veritabanı prosedürü ve foksiyonu yazarken veritabanı olanaklarının kullanılmamasının, bir programlama dili yetenekleriyle yetinilmesinin ciddi performans kayıpları getirdiğini belirtti.

Tablo constraintleri ve dört koşulu birden sağlayan SQL sorgularıyla ile ilgili örnekler veren Demirci, DATE tipi için programcıların genellikle programlama dillerinin string fonksiyonlarını kullandıklarını ve zorlandıklarını oysa veritabanının sadece gün, ay, yılı almak, ya da herbirini, dakika ve saniyeyi almak için basit matematik operatörlerini kullanmanın mümkün olduğunu ve bunun kodlamayı çok kolaştırdığını söyledi.

Veirtabanının tree logic mantığını (TRUE, FALSE, NULL) tüm yönleriyle açıklarken NULL ile ilgili düşülen hataları gidermek için kullanılan yöntemleri ortaya koydu. Aşağıdaki slayt izleyicilerin oldukça ilgisini çekti.

 

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası