“Nasıl Bir Yapay Zekâ?” Söyleşisi 26 Ocak 2019’da Yapıldı

26. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında Bilgisayar Mühendisleri Odası ile Bilim ve Gelecek dergisinin işbirliğiyle 26 Ocak 2019’da Ankara’da düzenlenen etkinlikte Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem SAY, “Adil ve Demokratik Gelecek İçin Nasıl Bir Yapay Zekâ?” başlıklı söyleşiyle konuğumuz oldu.

BMO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can ULUSALER, etkinliğin açış konuşmasında Uğur MUMCU ile Prof. Dr. Muammer AKSOY‘u yitirdiğimiz günlerde düzenlenen Adalet ve Demokrasi Haftalarının öneminden söz ederek karanlık güçlerce aramızdan koparılan aydınlarımızı saygıyla andığımızı belirtti. Yapay zekânın adalet ve demokrasi arayışımızı nasıl etkileyeceğine ilişkin örnekler veren ULUSALER, konuşmasını Prof. Dr. Cem SAY’ın “50 Soruda Yapay Zekâ” kitabından da alıntı yaparak şöyle bitirdi: “Oxford Üniversitesinde araştırmacı olan Vyacheslav POLONSKI yapay zekânın demokrasiyi güçlü bir biçimde ele geçirdiğini söylerken konuğumuz Cem SAY, söyleşi sonrasında imzalayacağı kitabının 44. sorusunda şöyle diyor: ‘Kimi insanlar yapay zekânın bir gün ayaklanıp insanları ezeceğinden kaygılanıyor. Bence bu soruda söz ettiğimiz yöntemlerle insanın insanı ezmesi için eşi görülmemiş bir araç olarak kullanılma riski daha gerçekçi. Demokrasiyi savunup sömürüye karşı durmak teknolojik gelecekte de bir ödev olmaya devam edecek.’ Öyleyse son söz bu olsun: Demokrasiyi ve özgürlüklerimizi savunmak gibi bir ödevimiz varken korkuları bir yana bırakıp ödevimizi yapalım!…” (Açış konuşmasının tümüne buradan erişebilirsiniz.)

Cem SAY, yapay zekânın “adalet” ve “demokrasi” açısından yaşamımıza getireceği işlevsellikleri ve olası tehlikeleri sıralarken yargıçlık, avukatlık, doktorluk gibi değişik meslek alanlarında bu teknolojiden yararlanmanın yollarını açıkladı; özellikle bilgisayar mühendislerinin yapay zekânın olumlu-olumsuz kullanımına yönelik toplumsal sorumluluklarını vurguladı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği söyleşi, izleyicilerin kaygılarını dile getirmeleri ve ilginç soruları, Cem SAY’ın esprili yorum ve yanıtlarıyla öğretici ve düşündürücü olduğu kadar aynı zamanda da eğlendiriciydi.

Söyleşinin ardından söz alan BMO Yönetim Kurulu Üyesi Hülya KÜÇÜKARAS, Cem SAY’a ve “50 Soruda Yapay Zekâ” kitabının kapağını tasarlayan Cem SAY’ın kızı Aslı SAY‘a Odamızın armağanını sunarak hepimiz adına teşekkür etti.

TMMOB Mimarlar Odasında yapılan etkinliğin sonunda Cem SAY ile Aslı SAY, Bilim ve Gelecek Yayınlarından çıkan “50 Soruda Yapay Zekâ” kitabını imzalayarak katılımcılarla söyleşmeyi sürdürdüler.

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası