TBMM 99 YaşındaUlusal Egemenlik ve Çocuk BayramıKutlu Olsun!

TBMM 99 Yaşında

99 yıl önce bugün Cumhuriyet’in ilk meclisi açıldı: Büyük Millet Meclisi… Bütün emperyalist baskı ve işgale karşın yalnızca işgale direniş hareketini örgütlemenin değil, yeni devletin yönetim biçiminin “Cumhuriyet” olacağının da habercisidir Meclis… Kurtuluşa inananların aklında kurtuluştan kuruluşa, ulusal hareketten devlete sahneye halkı çıkarmak olduğunun en büyük işaretidir Türkiye Büyük Millet Meclisi.

O Meclis, yıkıcı savaş koşullarında ve yokluk içinde çalışırken, hatta mebusları mavzerleriyle nöbet tutarken bile yetkisini, hesap sorma şartıyla ve kısa süreli olsa dahi tek bir kişiye devretmeye karşı çıkıp uzun uzun tartışmıştır Başkomutanlık Yasasını…

Meclis, halk demektir; egemenliğin kayıtsız şartsız halkta olduğunun en önemli göstergesi, halkın yönetime katılımının tek ve meşru merkezidir. Çağdaş demokrasilerin hepsinin olmazsa olmaz en üst makamı meclis olarak belirir. Meclis, Türkiye modernleşmesinin merkezinde yer alan bir demokrasi kalesidir.

Bugünün Türkiyesini, coğrafyasının çok ötesine taşıyan TBMM’nin yetkilerinin kısıtlanması ve halkın yetkilerinin bir tek kişide toplanması, anlaşılması güç ve akılcı olmayan bir tutumdur.

Bu tutum, Meclisteki demokratik siyaset zeminini ortadan kaldırmış; pek çok muhalif milletvekili, siyasi parti lideri, dokunulmazlıkları ellerinden alınarak tutuklanmış; Meclis içindeki muhalefet ve onu destekleyen toplumsal kesimler, iktidar cephesince kullanılan saldırgan dil ve politiklar nedeniyle hedef haline getirilmiştir. Öyle ki bu durum, “ana muhalefet partisi” liderine linç boyutuna kadar ulaşmıştır. 21 Nisan 2019 günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na gerçekleştirilen saldırı, bir kişiye değil Meclisin temellerine, ulusal egemenliğe, halk iradesine yapılmıştır.

Bilgisayar Mühendisleri olarak modern Türkiye’nin izinde üstlendiğimiz öncü rolümüzle biliyoruz ki aydın, akılcı, bilimsel düşünceyi önceleyen demokrat, yurtsever ve ilerici herkesle birlikte Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan çıkması için çalışmamız ve 99 yıl önce olduğu gibi bir irade ortaya koymamız gerekiyor. Bu konuda kararlıyız!…

Egemenliği halka veren, egemenliği halka verdiği günü ulusun çocuklarına armağan eden genç Cumhuriyet’in ideallerini yaşatmak; ulusun çocuklarına her günü bayram gibi geçen bir ülke vermek; yetkiyi, gerçek sahibi halk olarak yeniden almak hedefleriyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyoruz.

23 Nisan’ı kutlarken Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere halk iktidarının mimarları olan tüm devrimcileri saygıyla anıyor, bayramın gerçek sahibi çocuklara sevgilerimizi sunuyoruz.

Bilgisayar Mühendisleri Odası 4. Dönem Yönetim Kurulu

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası