27. Adalet ve Demokrasi Haftasında
“Susmak Bilmeden Direnmek” Etkinliği
25 Ocak 2020’de Yapıldı

27. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında Bilgisayar Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi ve ODTÜ Mezunları Derneği’nin işbirliğiyle 25 Ocak 2020 Cumartesi günü “Susmak Bilmeden Direnmek” başlıklı açıkoturum ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesislerinde yapıldı.

24 Ocak 1993’te yitirdiğimiz Uğur MUMCU ile 31 Ocak 1990’da yitirdiğimiz Prof. Dr. Muammer AKSOY’u ve aramızdan ayrılan tüm yurtseverleri anmak; savundukları değerlere sahip çıkarak mücadelelerini sürdürmek amacıyla her yıl 24-31 Ocak günleri arasında gerçekleştirilen Adalet ve Demokrasi Haftasının bu yılki üst başlığı basın özgürlüğüne ve bağımsız basına dikkat çekmek üzere “İsterler ki Susalım” olarak belirlendi. Etkinliğimizin düzenleyicileri de bu izlekten yola çıkarak “Haber alma özgürlüğümüzü korumak, bağımsız basını yaşatmak hepimizin sorumluluğudur” çağrısıyla yapılan açıkoturumda özgür basının temsilcilerini konuk ettiler.

Etkinlik, ODTÜ Mezunları Derneği Yönetim Kurulu 2. Başkanı Bayraktar BAYRAKTAR ile BMO Yönetim Kurulu Başkanı Hülya KÜÇÜKARAS‘ın Adalet ve Demokrasi Haftasının ve “Susmak Bilmeden Direnmek” oturumunun amacını açıkladıkları, Uğur MUMCU ile Muammer AKSOY’u andıkları açış konuşmalarıyla başladı. Açıkoturumu yöneten EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömürhan SOYSAL, oturumun başlangıcında EMO Ankara Şubesinin sarı basın kartlarının iptal edilmesine tepki olarak 24 Ocak 2020’de yayımladığı “Sarı basın kartlarını iptal ederek özgür basını susturamazsınız!” başlıklı basın açıklamasını kamuoyuyla paylaştı.

Oturumun ilk konuşmacısı BMO Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Funda BAŞARAN, basının dünyanın her yerinde egemenlerin baskısı altında olduğunu, buna karşı halkın ve bağımsız gazetelerin/gazetecilerin -teknolojinin sağladığı olanaklardan yararlanarak- kendi haber alma ve paylaşma ortamlarını yarattığını, gazetecilik anlayışının da bu yönde değişmekte olduğunu söyledi. Eskişehir Milletvekili, BMO Üyesi Utku ÇAKIRÖZER, tutuklu gazeteciler ve yasaklı gazetelere ilişkin örneklere yer verdiği konuşmasında halkın dayanışma ağları kurarak bağımsız gazetelere ve gazetecilere sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Oturumun üçüncü konuşmacısı, sendika.org Editörü, EMO Üyesi Ali Ergin DEMİRHAN sendika63.org’un öyküsünü anlatarak İnternet ortamında bağımsız gazeteciliği sürdürmenin zorluklarından, erişim engellemelerine direnmenin öneminden söz etti. Oturumun son konuşmacısı Av. Gökhan CADOĞAN ise bağımsız basını susturmak için uygulanan erişim engellemelerine ve bu konudaki AİHM ile AYM’nin kararlarına değindi; yargı süreçlerinden örnekler aktardı.

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası