Uzaktan Çalışma Konusunda Tüm Üyelerimize ve İşyerlerine Çağrı

İlk kez Aralık 2019’da Çin’in Wuhan eyaletinde görülen ve Dünya Sağlık Örgütünün pandemi (küresel salgın) ilan ettiği koronavirüs (Covid-19) resmi açıklamalara göre 11 Mart 2020 günü Türkiye’de ilk pozitif sonucunu verdi. Buna karşı okulların tatil edilmesi, kapalı alan buluşmalarının yasaklanması, maçların seyircisiz oynanması gibi birçok önlem alındı.

Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak bir salgının en kolay yayılabileceği ortamlardan biri olan işyerlerinde koronavirüs konusunda alınabilecek en güçlü önlemin uzaktan çalışmanın yaygınlaşması olduğu düşüncesindeyiz.

Mesai saatleri dışında çıkabilecek her türlü soruna uzaktan müdahale etmesi beklenen bilgisayar mühendisleri olarak teknolojinin sağladığı bu olanağın, sektörümüzden başlayarak mümkün olan her sektörde salgın tehdidi ortadan kalkana dek kullanılmasını talep ediyoruz. Okulların ve kreşlerin tatil edilmesi sonucunda evlerinde kalan çocuklarımız için ortaya çıkan bakım sorununun da bu uygulamayla bir nebze de olsa çözülebileceği kanısındayız.  

İşçi sağlığı ve güvenliği, yasalarımızca da güvence altına alınmış, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13. maddesiyle iş ortamında ciddi ve yakın tehlikeyle karşı karşıya kalan çalışanın gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebileceği, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabileceği, çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ve diğer haklarının saklı olduğu hüküm altına alınmıştır.  

Bu noktadan hareketle işyerlerini, salgının yıkıcı etkisiyle karşı karşıya kalmadan, bir an önce olanaklı olan her durumda uzaktan çalışma uygulamasına geçmeye, özellikle teknokentlerdeki kart okutma/biyometrik tanıma yöntemleriyle yapılan devam izleme işlemlerini salgın tehlikesi geçene dek askıya almaya ve bu uygulamanın işin doğası gereği mümkün olmadığı durumlarda personelin ulaşımı ve işyeri sağlığı için gereken tüm önlemleri almaya çağırıyoruz.

Bilgisayar Mühendisleri Odası 4. Dönem Yönetim Kurulu

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası