Prof. Dr. Cem Say ve Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleriyle Öğrencilerinin Yanındayız

Üniversitelerin özerk ve demokratik yapısı ile bağdaşmayacak şekilde Boğaziçi Üniversitesi’nin kendi gelenekleri göz ardı edilerek yapılan rektör atamasına karşı üniversite bileşenlerinin ve kamuoyunun tepkileri bir aydan uzun süredir devam etmektedir. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin, öğrencilerinin ve emekçilerinin kamuoyundan büyük destek bulan barışçıl ve demokratik tepkileri bir yandan iktidar tarafından polis ve yargı eliyle bastırılmaya çalışılmakta, nefret suçlarını teşvik eden cinsiyet ayrımcılığı içeren söylemlerle kimi gruplar hedef gösterilmekte; diğer yandan da çeşitli medya organları aracılığıyla suç işleniyor izlenimi oluşturulmakta, yalan ve iftiralarla toplumun bazı kesimlerinin dini hassasiyetleri de kullanılarak itibarsızlaştırılmaya uğraşılmaktadır.

Öte yandan; meslektaşımız ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Say başta olmak üzere Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerine yönelik saldırılar bugün başka bir boyuta taşınmak istenmektedir. Daha önce Bilgisayar Mühendisleri Odası ve birliğimiz TMMOB’ye dönük karalama haberlerinden de tanıdığımız Yeni Akit Gazetesi, dün ve bugünkü (4 ve 5 Şubat 2021) ilk sayfalarında Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerini yalan ifadelerle açıktan hedef göstermiştir. Nefret dili kullanarak bilim insanlarını hedef gösteren, toplumu kin ve düşmanlığa sevk etmeye çalışan bu haberlerin gazetecilik etiği ve meslek ilkeleriyle bağdaşmadığı açıktır.

Üniversiteler aklın, bilimin ve eleştirel düşüncenin mekanlarıdır. Özgürlüğün olmadığı yerde üniversite olamaz. Üniversiteler özgür olmazsa toplum da özgür olamaz. Üniversitelerini, bilimsel ve toplumsal özgürlüklerini ve anayasal haklarını savunan tüm Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin, emekçilerinin ve öğrencilerinin yanındayız.

Akla, bilime, düşünceye düşman karanlık odakların tüm saldırılarına karşı meslektaşımız Prof. Dr. Cem Say başta olmak üzere tüm bilim emekçileriyle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz.

Bilgisayar Mühendisleri Odası
5. Dönem Yönetim Kurulu

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası