Doç. Dr. Mustafa Akgül’ü Kaybettik

Ülkemizde İnternet’in gelişmesi, iletişimin özgürleşmesi, özgür yazılım felsefesinin ve bilgi teknolojilerinin tüm ülkeye yaygınlaştırılması çalışmalarında her zaman en önde olan, sayısız girişime ve etkinliğe öncülük etmiş Mustafa Akgül hocamızı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.

Başta ailesi olmak üzere öğrencilerine, çalışma arkadaşlarına ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz.

Akgül hocamız “İnternet Yaşamdır!” sloganıyla İnternet’in Türkiye’deki gelişimi için mücadele etmiş, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle, bir yandan hastalığıyla boğuşurken bile, birçok ilde; İnternet Konferansı, Akademik Bilişim Konferansı, İnternet Haftası, Linux Yaz Kampı gibi etkinliklerin düzenlenmesinde öncü olmuştur. 68 kuşağının inat ve direncini taşıyan Hocamızın uğruna mücadele ettiği ve emek verdiği değerleri sahipleniyor; kendisinden öğrendiklerimizle, eşit, adil, demokratik bir ülkede, bir vatandaşlık hakkı olarak özgür İnternet’in hayat bulması için gereken sorumluluğu alacağımızı ifade ediyoruz.

Biliyoruz ki, Mustafa Akgül adı Türkiye İnterneti ile birlikte sonsuza kadar yaşayacak!

Bilgisayar Mühendisleri Odası 3. Dönem Yönetim Kurulu

Not: Mustafa Akgül hocamızın cenazesi, 15 Aralık 2017 Cuma günü ikindi namazının ardından Doğramacızade Ali Paşa Camisi’nden (Bilkent) kaldırılacak ve Karşıyaka Mezarlığında toprağa verilecektir.


Doç. Dr. Mustafa Akgül Kimdir?

1970 ODTÜ İnşaat Mühendisliği, 1974 ODTÜ Matematik/Yöneylem mezunu olan Mustafa AKGÜL, 1981 yılında Waterloo University’den (Kanada) “Combinatorics and Optimization” üzerine doktora derecesini aldı.

University of Delaware ve North Carolina State University’de misafir öğretim üyesi olarak görev yapmış ve 1987’den beri Bilkent Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır.

İnternet Teknolojileri Derneği başkanı olan Mustafa Akgül, Linux Kullanıcıları Derneği’nin kurucu başkanlığı, İnternet Kurulu, Kamunet Teknik Kurulu, TOBB Sektör Kurulu, Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuş; 20 yılı aşkın bir süredir devam eden İnternet Konferansları, Akademik Bilişim Konferansları ve İnternet Haftası etkinliklerinin yürütücüsü olmuştur.

Düzenlediği birçok etkinlik, eğitim, seminer ve konferansın yanı sıra yayımladığı yazılar ve e-posta listeleriyle Türkiye’de İnternet ve teknoloji kültürünün gelişmesinde, GNU/Llinux ve özgür yazılım topluluğunun oluşmasında ve büyümesinde önemli katkılarda bulunmuştur. Türkiye’de ilk İnternet bağlantısının kurulması ve sonrasındaki çalışmaları nedeniyle “Türkiye’de İnternet’in Babası” olarak anılan Mustafa Akgül 1994 yılında yayımlanan, ilk basılı Türkçe İnternet kitabı “İnternet: Bilgiye Erişimin Yeni Araç ve Olanakları”nın da yazarıdır.

Yazılarına ve çalışmalarına http://akgul.bilkent.edu.tr/ ve http://akgul.web.tr/ adreslerinden erişebilirsiniz.

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası