Meltdown ve Spectre – İstanbul

 

Meltdown ve Spectre işlemci zaafiyetlerine karşı alınan önlemlerin, mevcut milyarlarca bilgisayarın %20 kadarını yavaşlatması söz konusu. Enformasyon Teknolojileri, dünyanın elektrik tüketiminin yaklaşık %5’ini oluşturduğu için (2012 yılına ait veri), sadece bu sorun yüzünden dünyanın toplam electrik tüketimi %1 artabilir. Bu hesaba sorunlu en az 2 milyar işlemcinin yerine üretilecek yeni işlemcilerin üretiminde kullanılan enerji de eklenirse Meltdown ve Spectre küresel ısınmayı ciddi bir ölçüde arttırmış olacak.

Bu felaketi anlamak için işlemcileri, içlerindeki pipeline (işlem borularını) mekanizmasını, sanal hafıza sistemini, cache (önhafızaları) mekanizmasını, yüksek düzey programlama dillerinin makine koduna nasıl çevirildiğini, ve işletim sistemi program arasındaki arayüzünü anlamak gerek. Maalesef bu makine düzey kavramları artık üniversitelerinde yeterli derinlikle lisans düzeyinde anlatılmıyor.

Bu seminerde en az Meltdown ve Spectre’nin nasıl çalıştığı anlatılacağı kadar bu konular ve kavramlar anlatılacak.

Katılım için kayıt zorunludur.
Kayıt yaptırmak için buraya tıklayınız.

Eğitmen Bilgisi:

Chris Stephenson

1949 Londra doğumlu, İngiltere’nin Cambridge Universitesi’nden Matematik ve İskoçya’nın Edinburgh Universitesi’nden Yapay Zeka Yüksek Lisans mezunu.
1990 yıllarda Marmara ve Yeditepe üniversitelerinde görev yaptıktan sonra 1999-2017 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Bilgisayar Bilimleri Bölümünde hocalık ve bölüm başkanlığı yaptı.
2000 yılında, halen her sene tekrar eden, “Özgür Yazılım Günleri”nin kurucusu olup Linux Kullanıcılar Derneğiyle beraber yönetimine katılmaya devam ediyor.
İstanbul’dan Diyarbakır’a kadar uzanan ve 1300 lise öğrencisinin yer aldığı liseliler programcılık projesini yürüttü. Bu proje için IBM fellowship award kazandı.
Nesin Matematik Köyünde lise ve lisans düzeyinde düzenli bilgisayar bilimleri dersleri veriyor.

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası