“Tonguç Baba Aramızda” Anma Etkinliği Düzenleniyor

UNESCO tarafından gelişmekte olan tüm ülkelere örnek eğitim modeli olarak önerilmiş, yarım kalmış mucize Köy Enstitüleri’nin kurucusu, eğitim devrimcisi İsmail Hakkı Tonguç anısına aramızdan ayrılışının 58. Yılında anma etkinliği düzenleniyor.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 20 Haziran 2018 Çarşamba günü 19.30’da başlayacak olan “Tonguç Baba Aramızda” anma etkinliği; müzikli gösteri ve dinletinin ardından forumla devam edecek.

Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın da destekleyicileri arasında yer aldığı etkinlik için yapılan çağrı şöyle;

Türkiye Cumhuriyeti’nin yüz akı, UNESCO tarafından gelişmekte olan tüm ülkelere örnek eğitim modeli olarak önerilmiş, yarım kalmış mucize Köy Enstitüleri’nin kurucusu İsmail Hakkı Tonguç’u, Köy Enstitülü kavruk Anadolu çocuklarının Baba Tonguç’unu sonsuzluğa göçüşünün 58. Yılında saygı ve minnetle anıyoruz.

İsmail Hakkı Tonguç’un devrimci dehası bugünümüz ve yarınımıza da ışık tutuyor. Onun II. Dünya Savaşı’nın 1930’lu, 40lı yokluk yıllarında uygulamaya koyduğu kimi girişimlerin ve öncüsü olduğu eylemlerin kuramsal yapısı ancak 1970’lerden sonra yapıtları yayımlanacak ve ancak 21. yüzyılda Türkçe’ye kazandırılacak Paula Freire gibi eğitbilimciler ve Mihail Bahtin, Octavio Paz gibi kültürbilimciler tarafından ortaya konabilecektir. Baba Tonguç onurla andığımız bir eğitim devrimcisidir.

1940lı yılların ortalarında “komünistlik” yaftası boynuna takılan ve bu suç yaftasıyla birlikte tarihe gömülmek istenirken, düşünce ve bir mücadele biçimi olarak yaşamını sürdüren, 21. Yüzyıl başına gelindiğinde ise emperyalist odaklar ve kimi işbirlikçileri tarafından “faşistliğe” terfi ettirilen Köy Enstitüleri çok ilginç bir anlam boyutu taşımaktadır.

Ülkemizin hiç sönmeyen sabah yıldızı gibi olan bu ışık, bizleri el ele, kol kola ortaçağ karanlığına karşı mücadeleye çağırmaktadır…

Sizleri 20 Haziran 2018 Çarşamba akşamı saat 19.30’da, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapacağımız TONGUÇ BABA ARAMIZDA adlı anma etkinliğine ve foruma davet ediyoruz…

Etkinliğimiz ODTÜ Mezunları Türk Halk Bilimleri Topluluğu’nun sunacağı HAM MEYVAYI KOPARDILAR DALINDAN adlı müzikli gösteri ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Mandolin Topluluğu’nun kısa dinletisi ile açılacak, kurum ve kuruluş temsilcilerinin söz alacağı bir FORUM ile devam edecektir.

Katılın onurlanalım; katılın çoğalalım.

Katılın; Tonguç Baba’yı ülkeye ve insana verdiği o kahırlı emek için ışıklı ve özgür bir gelecek için analım…

Alper Akçam 
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şube Başkanı 

Işık Kansu
İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı 

Erdal Atıcı
Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

Özgür Topçu
TMMOB Ankara İl Koordinasyon Sekreteri

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası