Yaşasın Kadın Dayanışması! Yaşasın 8 Mart!

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm kadınların birlik, mücadele ve dayanışma günü.

Her 8 Mart’ta olduğu gibi bu sene de; bedenimiz, emeğimiz, hayatımız ya da kararlarımız üzerindeki erkek egemen tahakküme karşı verdiğimiz mücadelemizi birlikte selamlıyoruz.

Bu yıl hızla yayılan Covid-19 pandemisiyle birlikte, bilişim sektöründeki pek çok meslektaşımız evlerinden çalışmaya başladı, ancak bu durum kadın meslektaşlarımızın ev içi iş yükünü çok daha fazla artırdı. Ortak kullanmakta oldukları evlerde, kadınlar erkeklerden 4 kat daha fazla ev işi yaparken, hasta ve çocuk bakımı gibi işlere de uzun mesailer harcadılar. Toplumsal cinsiyet rollerinin kalıplarına sıkıştırılmış olan bu ayrımcılık her zaman olduğu gibi gene biz kadınları vurdu.

Ülkemizde her geçen gün kadına yönelik şiddet vakaları artıyor, cins ayrımcılığı ve homofobi yüzünden pek çok insan nefret suçlarının mağduru oluyor. Başvuru mekanizmalarının yetersizliği, çoğu soruşturmanın erkek egemen bakış açısıyla yürütülmesi, mağdurların daha da mağdur edildikleri süreçler yaşamaları ve pek çok davada faillerin az bir cezayla ya da cezasızlıkla serbest kalmaları nedeniyle, pek çok kadın uğradıkları şiddete, mobbinge karşı sessiz kalmayı tercih ediyor.

Ancak bütün bunlar, mücadelemize daha sıkı sarılmamıza ve kadın dayanışmasının daha da büyümesine neden oluyor. Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kadını Koruma Kanunu’nun ülkemizde etkin bir biçimde uygulanması için mücadele etmeye devam edeceğiz, hak ihlallerinin takipçisi olacağız.

Kadın cinayetlerine, cins ayrımcılığına karşı bir aradayız…
Esnek ve güvencesiz çalıştırılmaya,
emeğimizin sömürülmesine karşı bir aradayız…
İstanbul sözleşmesine yönelik saldırılara karşı bir aradayız…
Eşit işe eşit ücret istemek için bir aradayız…

Bulunduğumuz her yerden – sokaktan, evden, işyerlerimizden- haykırıyoruz : “Yaşasın Kadın Dayanışması”

MÜCADELE KAZANDIRIR VE BİZ KAZANACAĞIZ!

Bilgisayar Mühendisleri Odası
Kadın Mühendisler Komisyonu

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası