TMMOB’den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Siyah Çelenk

Siyasi iktidarın, gece yarısı operasyonu ile TMMOB’ ye yaptığı saldırıyı ve Taksim Gezi Parkı direnişine destek verdikleri için TMMOB yöneticilerine, aktivistlerine yapılan gözaltıları protesto etmek için başta Ankara ve İzmir olmak üzere, Türkiye’nin farklı illerinde protestolar düzenlendi. Ankara’da 10 Temmuz 2013 Çarşamba günü TMMOB önünde buluşan TMMOB yöneticileri, üyeleri, demokratik kitle örgütleri, sendikacılar Çevre Şehircilik Bakanlığı’na siyah çelenk bırakarak, AKP iktidarının korsan TMMOB yasasını protesto ettiler.

66732_10_04_40
Kızılay Selanik Caddesinde bulunan TMMOB merkezi önünde toplanan mimar ve mühendisler, dayanışma için gelenlerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yürüdüler. TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı`nın yaptığı açıklamanın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na siyah çelenk bırakıldı. AKP hükümetinin “torbacı” ve “darbeci” olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı şunları söyledi;

“Bir torbacı hükümetimiz var. AKP torbacı bir hükümettir. Operasyon yedik biz. Bu hükümet darbe yaptı. AKP darbecidir. Bu ülkenin ormanını, merasını peşkeş çeken bir hükümet ile karşı karşıyayız. Bu ülkenin mimarları, mühendisleri vahşice saldırıya uğramış ve şu anda İstanbul`da keyfi bir şekilde gözaltında tutulmaktadır. Gözaltına alınan bu insanların yüreğinde sadece insan sevgisi var. Senin çapın yetmez onları sindirmeye. Yeni bir örgüt yaratmaya çalışmanıza gerek yok. Biz bir örgütüz ve o örgütün yöneticileri şimdi gözaltındadır. Buradan TMMOB örgütü adına bir kez daha söylüyorum; amacınıza ulaşamayacaksınız.” Soğancı, kentlerin üzerindeki kirli emellerine, rant oyunlarına engel olarak gördüğü TMMOB‘u bertaraf ederek kendisine “dikensiz bir gül bahçesi” yaratmak isteyen AKP İktidarının, dün gece yarısı yaptığı operasyonla şunları amaçladığını söyledi;

Ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan TMMOB‘yi ve bağlı odalarını işlevsizleştirmektedir,

Kamu kaynaklarının talanını merkezileştirmektedir,Yerinden yönetim kuruşları olan belediyeler ve meslek odalarının Anayasa‘ya rağmen hak, yetki ve görevlerini ellerinden almaktadır. Mimari projeleri Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamından ve eser olmaktan çıkarmaktadır.

Soğancı sözlerini şöyle sürdürdü; “TMMOB yüreğindeki insan sevgisini ve yurtseverliği, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için, her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıdır. TMMOB asla ‘Padişahım çok yaşa` diyenlerle saf tutmayacaktır, ‘Kral çıplak` demeyi ısrarla sürdürecektir.”

Çok sayıda siyasetçi, siyasi parti temsilcisi, sendikacı, demokratik kitle örgütü üyelerinin katıldığı eylemde sık sık “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz, polis simit sat onuruna sahip çık, bu daha başlangıç mücadeleye devam, AKP dışarıda örgüt arama TMMOB burada” sloganları atıldı.

TMMOB üyeleri, üyeleri kitlesel basına açıklamasının ardından Güvenpark`a yürüyerek burada havuz başında yapılan foruma katıldılar.

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası