Bilgiye ve Bilgiye Erişime Düşman Anlayışa Hayır!

Ülkemizde sürekli hale gelen OHAL ve KHK hukuksuzluklarına bir yenisi daha eklendi: İnsanlığın ortak birikimi ve kolektif katkısıyla hazırlanan, İnternetin en büyük ansiklopedisi olan Wikipedia’ya erişim engellendi. Mahkeme kararı bile olmadan, BTK tarafından idari tedbir kapsamında uygulanan bu sansürün Wikipedia’daki bazı girişlerde bulunan, doğru olmadığı iddia edilen içeriklerden kaynaklandığı yine BTK tarafından ifade edildi.

İnsanların ortak katkısı ile hazırlanan bir ansiklopedide bulunan bir içeriği kaynak girerek ve katkıda bulunarak düzenleme yerine tümden erişim engellemesini dayatan bir bilgi iletişim politikası ve demokrasi anlayışıyla ülkemizin yönetilmesinden dolayı Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak utanç duymaktayız.

5651 sayılı sansür yasasıyla bugüne kadar binlerce siteye erişim engellenmiş, birçok önemli servis ve sosyal medya hesabı bu yasakçı tutumdan etkilenmiştir. Bugün de açık bilgi kaynağı olan Wikipedia’ya yapılan engelleme sansürün ve çağ dışı uygulamaların Türkiye’de ne aşamaya geldiğini açıkça göstermektedir. 2017 yılında Wikipedia’ya erişimi engellemenin İskenderiye kütüphanesi yakmaktan farkı yoktur!

Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak bilimden ve akıldan uzak, temel insan hakları arasında yer alan bilgiye erişimi ve iletişim özgürlüğünü ortadan kaldıran, örneğine ancak diktatörlüklerde rastlanır nitelikteki hukuksuzluk ve sansür uygulamalarının karşısında olduğumuzu bir kez daha belirtiyor; herkesi hukuk, özgürlük ve demokrasi ilkelerine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası