Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Yaz Eğitim Kampında Buluştu

Bilgisayar Mühendisleri Odası İzmir Temsilciliği’nin organizasyonuyla, 13 – 20 Ağustos tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Seferihisar Öğrenci Eğitim ve Dinlenme Tesisleri’nde gerçekleştirilen BMO 1.Yaz Eğitim Kampı sona erdi. 20 farklı üniversiteden ve farklı sınıflardan toplam 35 öğrencinin katıldığı kamp kapsamında teknik eğitimlerin yanı sıra sosyal etkinlikler ve meslek örgütü, mühendisliğin toplumsal ve tarihsel rolü gibi konuların da yer aldığı oturumlar gerçekleştirildi.

Kamp Düzenleme Kurulu ve BMO İzmir Temsilcilik Kurulu Koordinatörü Okan ÖZTÜRKMENOĞLU ve Yönetim Kurulu Üyesi Gözde DEMİRCİ’nin açılış konuşmaları ile başlayan kampın ilk günü Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen öğrencilerin karşılama ve tanışma etkinlikleri ile başladı.

Eğitim programı ilk gün Özgür Deniz GÜNSELİ’nin “Software Architecture Patterns” başlıklı eğitim ile başladı. Deneyim paylaşımları olarak planlanan akşam sohbetlerinde ilk akşam İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Güler SAĞIT ve BMO 3. Dönem Denetleme Kurulu üyesi M.Özgür UĞUR “Kamu ve Özel Sektörde Mesleğimiz” konulu bir söyleşi gerçekleştirdiler, bilgisayar mühendislerinin çalışma hayatındaki durumunu ve kendi tecrübelerini paylaştılar.

Kampın üçüncü günü Sezer BAYTAR tarafından “Web and Mobile Application Development” konulu sunum gerçekleştirildi, öğrenciler geliştirme ortamlarında pratik yapma şansı da buldular. Akşam oturumunda ise “Meslek Odalarının Önemi ve Geleceği” başlığıyla ile TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Melih YALÇIN bir konuşma yaptı ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Yaz eğitim kampının dördüncü gününde, Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Mete Uğur AKDOĞAN’ın “Parallel Programming and Cloud Computing” başlıklı sunumu vardı. Bilgisayar teknolojilerinin gelişiminin de yer aldığı sunum öğrenciler açısından yoğun ilgi gördü. Akşam oturumunda Bilgisayar Mühendisleri Odası Öğrenci Üye (BMO Genç) örgütlenmesi üzerine forum şeklinde konuşmaların yer aldığı, kampın ara değerlendirilmesinin de yapıldığı bir oturum gerçekleştirildi.

Kampın beşinci günü Barış DEMİRCİ’nin “Veritabanı Yönetimi ve SQL” konulu, temel SQL komutlarından ve veritabanı katmanlarına kadar uzanan kapsamlı eğitimiyle başladı. Akşam oturumunda ise insan kaynakları yöneticisi olan Selin ÇİMEN’in “İŞ’te Hayat Başlıyor” başlıklı sunumu vardı. İş başvurularında dikkat edilen konuların ve insan kaynakları açısından mühendislerin işe alım süreçlerinin konuşulduğu oturumda öğrencilerin talebi üzerine bir iş başvurusu görüşmesi canlandırıldı.

Sektörün gelişen başlıklarından birisi olan oyun programlama da yoğun ilgi gören konulardan biri oldu; M.Gökhan KILCI “Oyun Geliştirme” başlıklı eğitiminde giriş seviyesinde kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Akşam oturumunda ise BMO Yönetim Kurulu Başkanı Birkan SARIFAKIOĞLU “Mühendisliğin Evrimi ve Bilgisayar Mühendisliği” başlığıyla gençlerle buluştu.

Kampın son günü BMO çalışma programında da önemli bir yere sahip olan özgür yazılım konusuna ayrıldı. Teknik oturumun ilk bölümünde, BMO Özgür Yazılım Komisyonu Başkanı Adil Güneş AKBAŞ’ın “Özgür Yazılım” başlığıyla yaptığı sunumu, BMO Özgür Yazılım Komisyonu üyesi Gönül YALÇIN’ın “Linux Sistem Yönetimi” konusu takip etti. Akşam oturumunda ise TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ, BMO Gençlerle buluşarak; TMMOB örgütlenmesi üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Gündüz molalarında denizde yorgunluklarını atan öğrenciler, akşamları sahilde saz ve gitar eşliğinde eğlenmeye devam ettiler. Kamp sonunda yapılan olumlu geri dönüş ve değerlendirmelerde, sonraki yıllarda düzenlenecek kamplar için iyi bir başlangıç yapıldığı ve daha aktif bir BMO-Genç çalışması için de iyi bir adım olduğu yönündeydi.

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası